Skip to content

Schieten met een kanon op een mug

12/03/2015

Met het hele gezin op Curacao met dolfijnen zwemmen, luxe vakantie betaalt vanuit het Persoonsgebonden Budget, Twee weken Centre Parcs op kosten van de staat. Opa en Oma passen een avondje op een gehandicapt kleinkind en krijgen een riante vergoeding. Wie kent ze niet deze verhalen? Als je iemand vertelt dat je een gehandicapt kind hebt met een Persoonsgebonden Budget krijg je vaak zo’n verhaal te horen. Dat moest maar eens worden aangepakt vond ook het ministerie. Ze hadden nog een mooie wet die daar wel bij paste, de Wet Toelating Zorginstellingen. Vanaf 1 juni mag een budgethouder alleen nog verblijfskosten betalen voor logeeropvang uit PGB aan een toegelaten instelling. Dan moet de logeeropvang wel voor 1 maart de aanvraag hebben gedaan. 

Ook Stichting Villa Vrolijk, een stichting die logeerweekenden organiseert voor kinderen met een ernstig meervoudige beperking en waar ik voorzitter van ben, moet aan deze wet gaan voldoen. Althans als we niet onze cliënten willen opzadelen met een aparte rekening voor de verblijfskosten. Gisteren kwam de eerste reactie van het CIBG op onze aanvraag binnen: een voornemen tot negatieve beschikking. 

Om toegelaten te worden dient de Stichting een onafhankelijke Raad van Toezicht in te stellen, een cliëntenraad, klachtenregeling op te stellen, een jaarlijkse verantwoording inclusief accountantsverklaring en familie mag niet meer in het bestuur zitten. Dit valt te lezen op de site van het CIBG. Al deze extra mensen mogen gaan vergaderen, rapportjes op gaan stellen, verslagen maken en aan, god weet wie, verantwoording afleggen.

Stichting Villa Vrolijk heeft drie bestuursleden, twee personeelsleden en twee cliënten. We gaan een keer per maand een weekend weg, 10 keer per jaar. Mijn vrouw is projectleider en ik ben voorzitter. U snapt al dat het complete kolder is om zo’n kleinschalige logeervoorziening topzwaar te gaan optuigen.

De grote vraag is ook welk nut het heeft. Om fraude en luxe vakanties te voorkomen zijn er per 1 januari 2015 namelijk al een paar grote wijzigingen geweest. Alle zorgcontracten dienen eerst goedgekeurd te worden door het zorgkantoor, daarna volgt een rechtmatigheidstoets door de Sociale VerzekeringsBank en die betalen dan ook uit (zo zou het moeten werken, maar de problemen van de SVB laat ik nu even buiten beschouwing). Daarnaast geldt voor Kortdurend Verblijf al jaren een maximum tarief per etmaal en dat is voor 2015 102 euro. Van dat bedrag kan niemand een vliegticket naar Curacao kopen en ook niet met 6 personen naar Centre Parcs.

Kortom; er wordt met een enorm kanon op een mug geschoten. Nederland Regelland ten top. Inmiddels ben ik, samen met de Branchevereniging Kleinschalige Zorg, in gesprek met VWS om deze onzinnige maatregel voor kleinschalige logeeropvang van tafel te krijgen. Ik vind dat we het geld dat voor zorg is bestemd ook zoveel mogelijk aan zorg moeten uitgeven en niet aan bureaucratie en overhead.

EenVandaag besteedde eerder ook al aandacht aan deze problematiek.Advertenties
One Comment leave one →
  1. 12/03/2015 13:48

    Dit is op Levenslang ziek en chronisch positief herblogden reageerde:
    Hoe mooie initiatieven kapot gemaakt worden door overmatige regelzucht en onzinnige eisen.

    Stichting Villa Vrolijk wil juist alle lijntjes kort houden zodat er geen winst nodig is om extra mensen die alleen maar pennenlikken te betalen.

    Ik kan alleen maar hopen dat VWS in gaat zien dat regels soms juist belemmeren in het creëren van nieuwe en solide initiatieven voor mensen met een ernstige beperking.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: