Spring naar inhoud

Met de stofkam door Den Haag

01/02/2015

Misschien was ik nog niet helemaal wakker vanmorgen, toen mijn vrouw mij een artikeltje uit de krant van Wakker Nederland liet lezen. De krant had blijkbaar de tweets van de budgethouders gelezen van het #pgbalarm en het #zorgalarm en dacht: “laten we eens een VVD-er bellen om die budgethouders weer te kunnen framen als criminelen”. VVD Kamerlid Van ’t Woud hapte gewillig toe.
Want de 18.000 mensen die geen aanvraag hadden ingediend voor PGB die moeten ook verdacht gemaakt worden. Natuurlijk zijn het niet allemaal fraudeurs, maar Van ’t Woud wist wel heel zeker dat velen van hen het te doen was om gratis geld. Dat er misschien cliënten inmiddels zijn overleden, of er een andere zorgvraag is ontstaan ivm progressieve ziekte of mensen die het gedoe rondom het PGB gewoon zat zijn en hebben afgezien van de aanvraag en voor ZIN zijn gegaan, komt niet in zijn hoofd op. Nee, fraude, dat is waar de VVD het eerste aan hoort te denken. De VVD wil met deze criminalisering maar wat graag haar geschiedenis uitgummen en doen vergeten dat het Erica Terpstra was die het PGB invoerde.
Maar Van ’t Woud gaat zelfs nog verder. Aangezien hij de feiten te slap vond, doet hij er een paar bijvoeglijke naamwoorden bij om het allemaal nog even erger te laten lijken. Dat het daarna niks meer met de feiten te maken heeft, doet er niet toe.

Dat die groot zijn, blijkt uit het feit dat controleurs bij 30.000 huisbezoeken aan pgb-houders in maar liefst 2100 gevallen ernstige vermoedens van fraude kregen. Geld dat voor zorg bedoeld was, werd daar aantoonbaar niet voor gebruikt. Aldus Van ’t Woud.

De feiten zijn dat er bij 30.000 budgethouders en bureautjes is gecontroleerd waarvan VWS het vermoeden had dat er sprake was van fraude (lijkt me niet bepaald een objectieve steekproef). Bij “slechts” 2100 (dus 13 van de 14 deden het gewoon goed) is een vermoeden dat er “iets niet in de haak was”. Dat klinkt toch al heel anders dan “ernstige vermoedens van fraude” en het is ook nog zeker niet aangetoond dat er sprake was van fraude. Dit staat gewoon te lezen in het nieuwsbericht van VWS, waarvoor de VVD-er en ook de Telegraaf blijkbaar niet wakker genoeg waren om te kunnen (begrijpend) lezen.
Aan het eind van het artikel druppelt PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk nog wat na over dat er belangrijke stappen zijn gezet in de aanpak van misbruik.

Maar wat me nu het meeste stoort is dat, buiten de budgethouders en zorgverleners die zich op twitter roeren, de PvdA en met name de VVD niks zeggen,over al de keihard werkende Nederlanders in de zorg die vanwege gepruts bij de SVB hun salaris niet betaald krijgen.

IMG_1224

Advertenties
One Comment leave one →
  1. 01/02/2015 16:18

    Dit is op Ubuntu404 herblogden reageerde:
    Ons zorgsysteem als een melkkoe? Zorgverzekeraars die miljarden reserves hebben! Hoe bestaat het! Marktwerking brengt de zorg aan de afgrond. Corruptie is niet aan de zorgvrager maar binnen het zorgsysteem zélf.
    Time 4 Change! #ZorgVrij #PGBalarm #SysteemCrisis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: